II. kerület, Nagybányai út 35. (11857 hrsz.)

A telken Rotharidesz Endre és neje építtette az első házat 1922-ben, majd az Árkay Bertalan-féle Bauhaus-hozzáépítésre 1932-ben került sor.

Az ostromot megelőző évektől az özvegy Rotharidesz Endrénén kívül (többek között) itt éltek: Rotharidesz Edit, és Szendrei (Kallina) Miklós, az ostrom idején öt, majd hét gyermekükkel.

Az ostrom alatt a ház a Vöröskereszt gyermekotthona volt, védettséget élvezett; így több üldözöttnek nyújtott menedéket. Ebben az időben Rotharidesz Edit, és Szendrei (Kallina) Miklós vezették a házat.

Az ötvenes években a házat államosították, majd a hatvanas években nyílt lehetőség a visszavásárlására. Dr. Szendrei Janka és Szendrei Kinga birtokába került, 2019-ben bekövetkezett halálukig benne is laktak. Utána Szendrei Kinga fia, Balogh Pál Géza tulajdonába került, aki 2021-ben eladta. Az új tulajdonos a házat lebontatta.

Tourbuilder link

Képek

A nagyításhoz kattintson a képre!

Nagybanyaiu35

Dokumentumok a családi gyűjteményből

nagybanyaiu35_1 nagybanyaiu35_2 nagybanyaiu35_3 nagybanyaiu35_4 nagybanyaiu35_5 nagybanyaiu35_6 nagybanyaiu35_7 nagybanyaiu35_8 nagybanyaiu35_9 nagybanyaiu35_10 nagybanyaiu35_11